Tržište rada i dalje slabo, nema kreiranja novih radnih mjesta

Bez autora
Aug 25 2011

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se stopa nezaposlenosti u srpnju tek minimalno smanjila u odnosu na lipanj te iznosi 16,8% (16,9% u lipnju). Činjenica da je stopa nezaposlenosti blago pala iako je broj nezaposlenih porastao u odnosu na lipanj (za 84 osobe ili 0,03%), upućuje na zaključak da je rast ukupne radne snage bio snažniji od rasta broja nezaposlenih. Nadalje, sezonski karakter kretanja stope nezaposlenosti vidljiv je iz činjenice da je srpanjska stopa nezaposlenosti najniža od kolovoza prošle godine, ali je i dalje viša nego u srpnju prošle godine, na što su upućivali i podaci o broju nezaposlenih koji je u odnosu na srpanj prošle godine porastao za 4.803 osobe ili 1,7%. Tako je u srpnju prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 16,4%. U odnosu na pretkrizni srpanj 2008. godine stopa nezaposlenosti viša je za 4,4 postotna boda...

Tržište rada i dalje slabo, nema kreiranja novih radnih mjestaPosljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se stopa nezaposlenosti u srpnju tek minimalno smanjila u odnosu na lipanj te iznosi 16,8% (16,9% u lipnju).

Činjenica da je stopa nezaposlenosti blago pala iako je broj nezaposlenih porastao u odnosu na lipanj (za 84 osobe ili 0,03%), upućuje na zaključak da je rast ukupne radne snage bio snažniji od rasta broja nezaposlenih. Nadalje, sezonski karakter kretanja stope nezaposlenosti vidljiv je iz činjenice da je srpanjska stopa nezaposlenosti najniža od kolovoza prošle godine, ali je i dalje viša nego u srpnju prošle godine, na što su upućivali i podaci o broju nezaposlenih koji je u odnosu na srpanj prošle godine porastao za 4.803 osobe ili 1,7%. Tako je u srpnju prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 16,4%. U odnosu na pretkrizni srpanj 2008. godine stopa nezaposlenosti viša je za 4,4 postotna boda.

U kolovozu i dalje očekujemo blagi pad stope nezaposlenosti ili stagnaciju zbog doprinosa sezonskog zapošljavanja ukupnom zapošljavanju. Međutim, s dolaskom jeseni i izostankom pozitivnog doprinosa sezonskog zapošljavanja ponovno očekujemo intenzivniji rast i broja i stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora. Iako trenutni pokazatelji upućuju na početak oporavka gospodarstva, pozitivni impulsi su i dalje razmjerno slabi da bi potaknuli snažniju kreaciju novih radnih mjesta i zapošljavanje.

Iako su godišnje stope rasta broja nezaposlenih znatno manje nego prošle godine, dijelom i zbog toga što su poduzeća uglavnom već smanjila broj zaposlenih koliko su mogla za normalno obavljanje djelatnosti, kreiranje novih radnih mjesta ostaje najveći izazov. Time je posebno pogođena dobna skupina između 25 i 34 godine, koji čine najveći dio nezaposlenih osoba (24,6%).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik